A szülő szerepe a függőség megelőzésében

Egyre többet hallhatunk a függőségekről, amelyek nemcsak bizonyos szerek túlzott használata miatt alakulhatnak ki, hanem például az okoseszközök, számítógép miatt is, amelyek a gyerekekre jelentenek nagy veszélyt. Különösen a karácsonyi ajándékvásárlás idején érdemes szülőként tisztában lenni a kockázatokkal, és a hosszú téli szünet idejére javasolt olyan tartalmas programokat keresni, amelyek segítenek gyermekünket a számítógép mellől elcsábítani.

A szenvedélybetegség, a függőség messze nem a modern kor velejárója, évszázadok óta ismert jelenség. A függőség lényege, hogy a szer használatával annak ellenére sem képesek leállni, hogy a káros hatásaival tisztában vannak. Nemcsak szerhasználatot, hanem egyfajta viselkedést is jelent, amely szinte észrevétlenül vezet olyan függőségbe, amely a személy életét gyökeresen megváltoztatja: nem képesek sem a szerhasználat mértékének, és a ráfordított idő mértékének a szabályozására. Amíg az elején a használat/viselkedés alkalmas lehet a hétköznapi problémák, stresszhelyzet kezelésére, sőt megnyugtató és kellemes lehet, úgy az idő előrehaladtával a mértéktelenség váltja fel és egyre kontrollálhatatlanabbá válik. Jó esetben a függő személy képes felismerni a problémát, viszont inkább jellemző az, hogy tagadja, hárítja, vagy a családtagok és a környezet számára próbálja bagatellizálni.

A technológia robbanásszerű fejlődése kapcsán egyre újabb formái tapasztalhatók a függőségeknek. A virtuálisjáték-függőségre főként a fiúk és a férfiak fogékonyak, de az internet függőség, az okostelefon-függőség már a gyerekek körében is egyre inkább jelen van.

Miért veszélyes a kóros eszközhasználat a gyerekekre?

A gyerekekre leginkább a számítógép jelent veszélyt, amely ma már a tabletekkel, okostelefonokkal is kiegészül. Az unaloműzésként, és szórakozásra használt eszközök jelentősen hozzájárulnak a függőség kialakulásához. Minél korábban kezdi el a gyerek az agyát stimulálni a számítógépes játékok által, annál inkább negatívan befolyásolja az idegrendszere érését. A számítógép függőség hatására különböző változások lépnek fel – a viselkedésében, a hangulatában. Egyre agresszívebb és kevésbé együttműködővé válik, befelé fordulóbbá válik, majd egy idő után a tanulmányokra, az iskolai előmenetelre is rányomja a bélyegét.

Milyen okok állhatnak a háttérben?

A függőség nem azonnal, hanem folyamatosan alakul ki. Először valamilyen számítógépes telefonos játék kipróbálásával kezdődik, általában akkor, amikor egyrészt unatkozik, másrészt akkor, ha a családban problémák vannak körülötte, vagy a szülők a munkájuk miatt nagyon elfoglaltak. Aztán egyre inkább nő a gép előtt töltött idő, kezdi elhanyagolni azokat a tevékenységeket, amelyeket korábban nagyon kedvelt. Egyre kevesebb időt fordít tanulásra, barátokra, és az igazi barátok helyét a virtuális kapcsolatok veszik át. Dührohamokat vált ki, veszekedésbe torkollik a szülő minden olyan kísérlete, (tiltás, korlátozás), amely az eszköztől való megvonásra irányul.

A függőségek kapcsán viszont tisztában kell lenni azzal, hogy általában akkor lépnek fel, amikor az adott személy, a gyerek érzelmileg elhagyatottnak érzi magát, valamilyen hiányt, szükségletet, figyelmet akar a játékkal pótolni, vagy a felmerülő stresszt kívánja így kezelni. De a személyisége kapcsán is hajlamos lehet rá – a magányos, befeléforduló, önbizalomhiányos gyerekekből jóval könnyebben válik számítógép függő személy.

A probléma korai felismerésében és időbeni kezelésében a szülőnek van elsősorban szerepe és felelőssége, hiszen ha kialakult a függőség, akkor a tiltás ellenére sem tud lemondani róla. Ugyanakkor az újabbnál újabb eszközök, ajándékok vásárlása mellett nem lehet eredményesen kezelni a viselkedés függőséget sem.

Mit tegyen a szülő, ha függőségre gyanakszik?

Ha a gyereknél az internet függőség gyanúja merül fel, akkor nagyon fontos, hogy a szülő pár dolgot feltétlenül megtegyen:

Egyrészt nagyon fontos az internethasználat szabályzása, mind időben mind helyileg. A tiltás és az erőszak nem vezet eredményre. Másrészt a számítógép függőség általában egy komplex probléma halmaz a gyereknél, gyakori mellékprobléma a szorongásos zavarok, magány, túlsúly, önbizalomhiány, vagy iskolai bántalmazás.

Azzal is érdemes szembe nézni, hogyha a szülő maga is sokat használja az okoseszközeit, a számítógépét, akkor hiteltelenné válhat a szülői szigor és iránymutatás.

A szülők számára valószínű tragikus, hogy a szemük fénye számítógép (vagy bármilyen függő) személy lett, ugyanakkor ne gondolják, hogy egyedül minden problémát meg tudnak oldani. Ahhoz hogy a gyerek a függőségtől meg tudjon szabadulni – a szülői támasz mellett – hatékony segítségre van szüksége. Ha sikerül odáig eljutni, hogy elfogadja, hogy a szenvedélye probléma, akkor jó esély van kiszabadulni a szenvedély fogságából.

Akár egyszerű internetes kereséssel elérhetők azok a szakemberek, akik kifejezetten függőségekre specializálódtak: így ma már megfelelő addiktológus Budapesten és országszerte is könnyen található. Amennyiben Önnek fontos a maximális diszkréció és titoktartási kötelezettség akkor ne habozzon, magánrendelőnkben konzultációs és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtunk a különféle függőségi problémákra.