Asztma

Az asztma egy krónikus légzőszervi betegség, amelyben a légutak gyulladnak és összeszűkülnek, ami nehezíti a légzést. Az asztma tünetei lehetnek a következők:

 • Nehézlégzés és légszomj
 • Zihálás, fütyülő légzés
 • Mellkasi szorító érzés
 • Köhögés, különösen éjszaka vagy korán reggel
 • Az előző tünetek súlyosbodása a hideg levegő, a testmozgás vagy az allergének hatására.

Az asztma okai lehetnek allergiás és nem allergiás tényezők is, például a következők:

 • Légúti allergiák, például a poratka, a penészgomba vagy a pollen allergia
 • Légúti irritánsok, például füst, légszennyezés, hideg levegő vagy parfümök
 • Gyakori légúti fertőzések
 • Genetikai hajlam.

Az asztmát általában orvos vagy szakember állapítja meg a tünetek és az orvosi vizsgálatok alapján. Az asztma kezelése általában a következőket foglalja magában:

 • Gyógyszerek a tünetek enyhítésére, beleértve a hörgőtágítókat és a gyulladáscsökkentő szereket
 • Az allergiák kezelése az allergén anyagok elkerülésével vagy az allergia kezelésével, például az allergiás immunterápiával
 • Az egészséges életmódra való odafigyelés, például a dohányzás elkerülése, a testmozgás és a megfelelő táplálkozás.

Fontos, hogy az asztmát kezelni kell, hogy enyhítsük a tüneteket és megakadályozzuk az esetleges szövődményeket. Ezért ha asztmás tüneteket tapasztal, forduljon orvosához vagy szakemberhez a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Asztma okai

Az asztma okai általában multifaktoriálisak, azaz több tényező együttes hatása eredményeként alakul ki. A betegség kialakulásához genetikai és környezeti tényezők is hozzájárulnak. Az asztmásoknak gyakran van családi halmozódása, azaz előfordul, hogy több családtagjukban is előfordul a betegség.

A környezeti hatások közül a legfontosabbak a légúti irritánsok, mint például a dohányfüst, a légszennyezés, a száraz, poros környezet, illetve a fertőzések. Emellett az asztmát kiválthatja bizonyos élelmiszerek (például tojásfehérje, tejfehérje), a hideg, a túlzott testmozgás, a stressz, valamint a bizonyos gyógyszerek, például a nem-szteroid gyulladáscsökkentők.

Az asztma kialakulásában fontos szerepet játszik az allergiás reakció is. Az allergiás asztmában a légutak az allergénre adott immunreakció miatt gyulladnak be, ami a hörgők összehúzódásához, a nyálkahártya duzzanatához, a hörgőfalakon lévő simaizomgörcshöz, és a nyák túlzott termelődéséhez vezet.

Asztma tünetei

Asztma tünetei

Az asztma tünetei változóak lehetnek, és az egyénre jellemzően más és más módon jelentkeznek. Az alábbiakban felsoroljuk az általános asztma tüneteit:

 1. Légzési nehézség: Az asztmában szenvedő betegek általában nehézlégzést tapasztalnak, ami azért alakul ki, mert a hörgők összehúzódnak, és így szűkülnek. Ezt a tünetet kísérheti fulladás érzése, illetve mellkasi szorítás.
 2. Köhögés: Az asztmás betegek gyakran köhögnek, amely lehet száraz vagy nedves köhögés. A köhögés általában rosszabb a nappali vagy kora reggeli órákban, és gyakran súlyosbodik az éjszakai időszakban.
 3. Zihálás: Az asztmában szenvedő betegek gyakran zihálnak, ami azt jelenti, hogy a légzésükhöz tartozó hangok magasabbak, sípolóak vagy zümmögőek lehetnek.
 4. Nyugtalanság: Az asztmás betegek gyakran nyugtalanok, izgatottak és feszültnek érzik magukat a légzési nehézségek miatt.

Az asztma tünetei általában rosszabbodnak a hideg, a szennyezett levegő, az erős szagok, az érzelmi stressz, a dohányfüst vagy a túlzott fizikai aktivitás hatására. Az asztma tünetei időnként eltűnhetnek vagy enyhülni tudnak, azonban ezek a tünetek bármikor visszatérhetnek. Ha úgy érzi, hogy asztmás tünetei vannak, forduljon orvosához minél hamarabb.

Allergiás asztma

Az allergiás asztma az asztma egyik típusa, amely az allergiás reakciók miatt alakul ki. Az allergiás asztmában a hörgők érzékenyek lesznek az allergének (pl. pollen, penész, poratkák, állatszőrök stb.) hatására, és ezekre a szervezet túlzott válaszreakcióval reagál. Az allergiás reakció következtében a hörgők összehúzódnak, gyulladás alakul ki, és a hörgőfalak megduzzadnak, ami megnehezíti a levegő áramlását a tüdőbe.

Az allergiás asztma tünetei hasonlóak az általános asztma tüneteihez, mint például nehézlégzés, köhögés, fulladás, mellkasi szorító érzés és zihálás. Az allergiás asztmában azonban a tünetek allergiás reakcióra utaló jelekkel is járhatnak, például orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés és bőrkiütések.

Az allergiás asztma kiváltó okainak azonosítása és elkerülése, valamint az allergiás tünetek kezelése és megfelelő gyógyszerek alkalmazása segíthet a tünetek enyhítésében és az asztma kontrollálásában.

Asztma szűrés

Az asztma szűrésére nincs egyetlen egységes módszer, de ha valaki asztmás tüneteket tapasztal, érdemes felkeresnie egy allergológust vagy pulmonológust, akik diagnosztikai tesztekkel tudják megerősíteni vagy kizárni az asztma lehetőségét.

Az asztmadiagnózis felállítása általában a beteg anamnézisének és fizikális vizsgálatának alapján történik. A vizsgálat során a szakember feltesz néhány kérdést a tünetekről, azok előfordulásának gyakoriságáról, súlyosságáról és az esetleges kiváltó okokról. A fizikális vizsgálat során a tüdők és a légzési útvonalak állapotát is megvizsgálják, és meghallgatják a hörgők ziháló hangját.

Az asztma diagnózisának megerősítésére további vizsgálatokat is elvégezhetnek, mint például légzésfunkciós vizsgálatot (spirometria), amely segít megmérni a légzési kapacitást és az oxigénfelvételt, illetve allergiatesztet, amely segít meghatározni az esetleges allergéneket, amelyek kiválthatják az asztmás tüneteket. Az allergiatesztek magukban foglalhatják a bőrpróbát (a leggyakrabban használt), vérvételt, illetve az orrnyálkahártya vagy a hörgők kóros reakciójának tesztelését is.

Fontos kiemelni, hogy az asztma szűrése és diagnózisa csak szakorvos felügyelete mellett történhet, ezért ha valaki asztmás tüneteket tapasztal, érdemes minél előbb orvoshoz fordulni.

Asztma vizsgálata

Az asztma diagnózisát általában orvos végezheti el a tünetek, a betegség kórtörténetének, a fizikális vizsgálat és a különböző tesztek eredményeinek alapján. A diagnózis felállításához az orvos megkérdezi a beteget a tüneteiről, mint például a nehézlégzésről, a mellkasi fájdalomról és a köhögésről, és arról, hogy mennyi ideje jelentkeztek ezek a tünetek. Az orvos további kérdéseket tehet fel az egészségi állapotról és az életmódról.

A fizikális vizsgálat során az orvos meghallgatja a tüdőt és megvizsgálja a mellkasát. Az orvos továbbá megvizsgálhatja a bőrét, hogy megnézze, vannak-e allergiás reakciók, mint például kiütések.

Az asztma diagnózisának megerősítéséhez a beteg különböző tesztek elvégzésére irányítható. Az egyik ilyen teszt a légzésfunkciós vizsgálat, amelyet a tüdő kapacitásának mérésére használnak. Az orvos a beteg légzési számait is ellenőrzi, amelyek azt mutatják, hogy milyen gyakran és milyen mértékben fordul elő a nehézlégzés.

A bőrtesztek segítségével allergiás reakciókra lehet vizsgálni. A teszt során az orvos apró mennyiségű allergént juttat a bőrbe, majd megfigyeli, hogy van-e bármilyen reakció.

Az orvos az orrváladék és a vér vizsgálatával is ellenőrizheti az asztma okát. Az orrváladék vizsgálata segít azonosítani azokat a kórokozókat, amelyek az asztmát okozhatják, míg a vérkép segíthet az azonosításban, hogy az immunrendszer milyen mértékben reagál a különböző allergénekre.

Asztma kezelése

Az asztma kezelése általában két részből áll: az akut asztma rohamok kezeléséből és a hosszú távú asztma kezeléséből. Az akut rohamok kezelése általában azonnali hatást igényel, míg a hosszú távú kezelés célja az asztma tüneteinek hosszú távú kezelése és enyhítése, valamint a rohamok megelőzése.

Az akut asztma rohamok kezelése:

 • Gyors hatású inhalált gyógyszerek használata, mint például a bronchodilatátorok, amelyek segítenek azonnal kibővíteni a légutakat.
 • Szteroidok, amelyek csökkentik a gyulladást a légutakban, és javítják a légáramlást.

A hosszú távú asztma kezelése:

 • Inhalált kortikoszteroidok, amelyek csökkentik a gyulladást a légutakban, és segítenek megelőzni az asztma rohamokat.
 • Hosszú hatású inhalált bronchodilatátorok, amelyek segítenek a légutak tágításában és az asztma tüneteinek enyhítésében.
 • Antagonisták, amelyek csökkentik az asztma okozta allergiás reakciókat.
 • Immunmodulátorok, amelyek segítenek szabályozni az immunrendszer reakcióit.

Az asztma kezelését mindig orvosnak kell felügyelnie, aki egyénre szabottan állítja be a megfelelő gyógyszereket és adagokat a beteg állapotának megfelelően. Az asztmás betegeknek szintén javasolt elkerülni azokat az irritáló tényezőket, amelyek az asztma tüneteit ronthatják, például a dohányfüstöt, a poratka allergéneket és az egyéb légszennyezést.