Muskátli gondozása

Többségük Fokföldről származik és kb. 250 faját ismerjük. Nálunk a legismertebb a kerti (álló), és futómuskátli. Bár kapható angol-, és mini virágú, és ezt is, mint a legtöbb növényt nemesítik tovább, sok hibridet létrehozva. Színskálája kicsit behatárolt, mert a piros, lila, rózsaszín és fehér árnyalatok jellemzik, habár a nemesítéseknek köszönhetően narancs és citromsárga is van már.

Bokros növekedésű, sötétzöld, fodros szélű levelekkel. Virága gömbös ernyővirágzat, telt vagy egyszerű virágokkal. Az elnyílt virágokat rendszeren távolítsuk el. Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő földbe ültessük. Locsolni akkor kell, ha a földjének felszíne száraz. Kéthetente tápoldatozzuk. Télen tartsuk 12-15 Celsius hőmérsékleten. Szaporítása magról vagy fejdugványokkal történhet. A legjobb idő erre a célra az augusztus. Vízben és földben is jól gyökeresedik kb. 3-4 hét alatt. Sok napfényre van szüksége, mégis félárnyékban fejődik a legjobban, mert gyökerei érzékenyek a melegre és hamar rothadásnak indulhatnak. Nagyanyáink a földből kivéve, a padláson gyökerénél felakasztva teleltették át a muskátlit.

Ha kicsit ferdén ültetjük el a töveket, jobban mutatnak. Egy 60 cm-es virágládába 3 tőnél többet ne tegyünk, ezek betöltik az egész ládát. Kertbe, sírokra, különböző cserepekbe, ámpolnába vagy virágládába ültethető. Összeültethetjük búzavirággal vagy margitvirággal is, jól mutat velük. Öntözni reggelente jobb. A pangó vizet kerüljük.

Tipikus magyar virágnak tartják, de semmilyen múltja nincs, csak szép növény. Származási helyén haszontalan növénynek tartották. Nálunk először Esterházy Miklós termesztette üvegházaiban, de az első írásos emlék nem innen származik, hanem Lippai Józseftől 1669-ben. Egy-egy tövet 3-4 évig érdemes megtartani, mert addig virágzik, azután ifjítsuk. Népies nevén parasztmályvának is hívják, vagy paraszt muskátlinak. A szegények növényének is tartották, mert régi parasztházak ablakaiban díszlett.

Télen kissé megnyúlhat, ezt tavasszal vágjuk vissza. Fontos, hogy télen ne hagyjuk virágozni, mindig csípjük le a képződő virágokat, bármennyire is sajnáljuk, pihenésre e növénynek is szüksége van és a virág sok erőt vesz el. A futómuskátlikat szélvédett helyre tegyük, mert hajtásaik könnyen letörhetnek. Gondozása könnyű, ezért is olyan elterjedt.

Bár különböző fajtákként árulják a futó-, álló-, angol-, illatos-, félfutó muskátlikat, gondozni szinte ugyanúgy kell őket. Az illatos muskátliknak leveleik illatosak, nem a virágaik.

Érdekesség, hogy a rózsamuskátliból készítik a geránium illóolajat. Magassága 50-80 cm, a gólyaorrfélék családjába tartozik, áprilistól-októberig virágzik.