A kényelem már a kertben sem luxus!

A kert és a terasz számtalan lehetőséget nyújt kikapcsolódásra, így a tervezése is megérdemel legalább annyi időt és ráfordítást, mint az otthonunk belső része. A tavasz eleje jó lehetőség, hogy felfrissítsük a kertet akár új bútorokkal, vagy kerti sütögetővel. Összegyűjtöttünk pár jó tippet a kert magújításához, amely biztosítja, hogy garantáltan élvezzük a szabadban töltött időt az elkövetkező hónapokban.

A kertekben nem csak a tavaszi munkáknak jött el az ideje, itt a jó alkalom, hogy kényelmesen elhelyezkedjünk, és élvezzük a nap melengető sugarait. Manapság egy kert, vagy terasz jóval többet jelent mint korábban, és a belső térhez hasonlóan a külső térben is otthonos kerti szobát alakíthatunk ki. Könnyebb dolgunk van, mint valaha, hiszen az interneten remek ötleteket láthatunk, és az új bútorokat, akár egy kattintással beszerezhetjük.

Hasznos tippek a kert, és a terasz kialakításához

A hosszú hideg és sötét hónapok után jól esik kimenni a lakásból a természetbe, és a meleg idő beköszöntével egyre több időt töltünk a kertben, és a teraszon. Az életmód, és az igények változása a kerthez kapcsolódó felfogásunkat is átalakította. Az igényeinkhez igazodó stílusos kerttel jelentősen növelhetjük az otthonunk élhető területét, ugyanakkor az ingatlan piaci értékét is növeljük. Ezért a beruházást érdemes ilyen alapon is szemlélni.

Milyen szempontok alapján válasszunk kerti bútort a kertbe, vagy teraszra?

A jól megtervezett és kialakított kerti helyiségek megjelenésével a falakon kívül is az otthonosság, és a kényelem került a középpontba. Manapság már egy szoba belsejéhez hasonló stílus a jellemző, amely a kerti bútor kínálaton is megmutatkozik. A kültéri bútoroknál a kényelem mellett egyéb szempontokat is figyelembe kell venni, mint például az ellenállóképesség, a tisztíthatóság, és a mozgathatóság.

Fontos, hogy ellenállóak legyenek a különböző időjárási viszonyoknak. Nem csak vízállónak kell lenniük, hanem a folyamatos és magas UV-sugárzást is jól kell bírniuk. A kerti bútorokat általában hosszú hónapokon keresztül kint tároljuk, ezért könnyen szennyeződhetnek. Célszerű olyan anyagot választani, amely könnyen tisztítható. Ma már természetes hatású műrattan vagy polyrattan bútorokból választhatunk. A különböző kialakítású esőbiztos bútorokkal (kanapékkal, szettekkel) az egész teraszt berendezhetjük. Ugyanakkor igényeink szerint könnyen mozdíthatók. A kisebb méretű garnitúrákkal kényelmes kinti kuckót, vagy akár pihenősarkot is berendezhetünk. Az elmúlt években nagyon népszerűek voltak a különböző kialakítású függőszékek, amelyek a kényelmes ülőpárna révén kellemes kikapcsolódást biztosítanak.

A pergola jóval több mint napvédelem

A pergolák iránt egyre nagyobb az érdeklődés, hiszen a változékony időjárás – a tűző napfény, erős szél, vagy eső idején védelmet nyújtanak a család, és a kerti bútorok számára is. A gyártók az igényeknek megfelelő és nagy szélállóságú vízálló ponyvákkal rukkoltak elő, amelyek további előnye, hogy szervesen illeszkednek az épülethez, és igény szerint akár nyári kertté is alakíthatók. A modern kialakítású pergolák növelik az életminőségünket, ugyanakkor egyre többet kínálnak esztétikai és technológiai megoldásokban is. Egy kertkapcsolatos pergola használata nem csak nyáron aktuális: gyakorlatilag tavasztól őszig lehetőséget biztosít a kint tartózkodásra. A választék igen nagy, vásárlás előtt érdemes azon elgondolkodni, hogy milyen funkciót szánunk a területnek. Egészen más lesz a kiválasztás szempontja, ha grillezős, piknikezős nyári teraszra vágyunk, vagy ha kinti családi pihenősarkot, vagy kuckót szeretnénk kialakítani.

Kerti sütögető

A kerti sütögető építése egyre népszerűbb. A külső grillezőt építésénél érdemes figyelembe venni, hogy álló grillező esetében az egyik oldalon nyitott változat a legpraktikusabb, amelyet külön tárolókkal is beépíthetünk. Az alacsony, zárt peremű kialakítás pedig a hagyományos nyársaláshoz, a körbeülős grillezéshez ajánlható.

Az interneten számtalan inspirációt találhatunk, és az ízlésünknek és pénztárcánknak leginkább megfelelő kertet, teraszt alakíthatunk ki. A beszerzéshez ma már ki sem kell otthonról mozdulni, hiszen a különböző webáruházakból szinte mindent egy helyen beszerezhetünk. Érdemes a jó ajánlatokért az Alza oldalát felkeresni, ahol a raktárkészletből akár már a rendelés napján kiszállítják a megrendelt termékeket.