Sós lábfürdő – a természetes felfrissülés

Mire jó a lábáztatás? A lábáztató só jótékony hatásai a szervezetre.

Sós lábfürdő – a természetes felfrissülés

A sós lábfürdő az egész világon elterjedt, a szervezet természetes öngyógyító folyamatait elősegítő, ősi méregtelenítő módszer, amelynek során a pórusok kitágulnak, így a só egy része a bőrön keresztül felszívódik, és a lábfej idegvégződéseinek segítségével a test számos más pontjára is eljut. Érdemes rendszeresen, esténként, a pihenés időszakában alkalmazni, hogy jótékony egészségügyi és relaxáló hatását optimális mértékben tudja kifejteni.

Mi is az a lábáztató só?

A lábáztató a háztartási sónál jóval nagyobb kristályszemű tengeri sót tartalmazó, természetes sókészítmény. Az Atlanti-óceánból származó, finomított, jódozatlan, hozzáadott anyagok nélkül előállított tengeri só legalább hetvenféle, a szervezet számára fontos ásványi anyagot (kálium, kálcium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink) és nyomelemet tartalmaz. Mindennek köszönhetően elősegíti a lúgos környezet fenntartását és a tápanyagok jobb felszívódását, illetve az izmok, idegek, de lényegében minden sejt kiegyensúlyozott működését a szervezetben.

Ajánlott olyan szilikon, paraffin, parabén, és mesterséges színezékmentes lábaztató sót választani, amely a tengeri só mellett gyógynövényes összetevőket is tartalmaz. A készítmény ma már rendkívül sokféle, többek között levendula, feketenadálytő, mangó, kókusz, eper, eukaliptusz és citrus illatban is kapható, így csak ízlésünkön múlik, hogy a sokféle változat közül melyik áll hozzánk közelebb.

A lábáztató só jótékony hatásai

A lábáztató só legfontosabb hatóanyagának, a tengeri sónak köszönhetően antibakteriális és gyulladáscsökkentő, frissítő és nyugtató hatással is bír. A meleg sós (láb)fürdő fokozza a keringést, így a pórusok megnyitásával hatékonyan méregtelenít is, továbbá csillapítja a gyulladásokat, segít oldani a görcsöket, az izomfájdalmat és az izmok merevségét is.

Az ásványi anyagok hozzájárulnak a bőr fiatalon tartásához és puhaságának megőrzéséhez, míg a só kristályos szerkezete segít megszabadulni az elhalt hámrétegektől, a sószemcsékben található magnézium visszatartja a bőrben a vizet, ezáltal hidratálja, és egészségessé, ragyogóvá is teszi. A lábáztató só természetes segédeszköze lehet a kellemetlen lábszagok kialakulásának megelőzésének és a hatékony lábápolás előkészítésének is.

A lábáztató só alkalmazása

A különböző fürdősókat hozzáadhatjuk fürdővízhez, de használhatjuk csak a lábak felfrissítésére is. Testfürdőhöz néhány kanálnyi, míg lábáztatás esetén háromnegyed vagy egy kanál só is elegendő lehet. Melegítsük fel a vizet 36-38 °C hőmérsékletűre, az ajánlott fürdési legalább 10-20 perc, melynek során a só mellett az illóolajok is kifejtik jótékony hatásukat a légutakon keresztül való belélegzéssel, és a bőrön keresztül történő felszívódással.

lábáztató só

Miután végeztünk, öblítsük ki a kádat, illetve a lábáztató edényt, így maradéktalanul eltávolíthatjuk a visszamaradt sószemcséket. A fürdősók bárki számára és bármilyen rendszerességgel alkalmazhatóak, de bizonyos bőrbetegségek, nyílt sebek vagy égési sérülések esetén inkább várjuk meg, amíg a bőr teljes mértékben regenerálódik.