A teraszfűtő kellemesebbé teszi a hűvös estéket

A tavasz és a nyár a kerti grill partik ideje, azonban kevés dolog lehet hangulat rombolóbb, mintha a kitűzött napon rossz az idő. Egy teraszfűtő jó megoldás arra, hogy a kültérben is kellemes meleget varázsoljunk.

Hogyan válasszunk teraszfűtést?

Az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, egyik nap még rekkenő hőség van, másnap meg kénytelenek vagyunk fázósan dideregni. Annál kevés kiábrándítóbb van, mint az előre leszervezett partit esőben fagyoskodva megtartani. Sokan gondolhatják, hogy ez csak egy felesleges hóbort, azonban azok számára, akik szívesen üldögélnek kint a kertben vagy teraszon a fagyos téli estéken is, számukra egy minőségi teraszfűtés a későbbiekben egy jó befektetésnek bizonyul. Ma már egyre többen rendelkeznek partysátorral, de ha a hőmérséklet pár fokkal lecsökken, vagy az eső elkezd esni, ez önmagában kevés lehet. Megelőzhetjük a kellemetlenségeket például egy gázüzemű teraszfűtés beszerzésével.

Miért előnyös a gázüzemű teraszfűtés?

Többféle teraszfűtés közül választhatunk, azonban azért a gázüzemű típus a legpraktikusabb, mivel hordozhatósága miatt az igényeinknek megfelelően ott működtetjük, ahol meleget szeretnék elérni. Ma már a gyártók nem csak praktikus, hanem dizájnos kivitelű termékekkel is előrukkoltak, így ez a hasznos eszköz bármely terasz díszítőjévé válhat.

A köznyelvben kültéri gázmelegítőnek, vagy hordozható gázmelegítőnek nevezik, de találkozhatunk a hőgomba kifejezéssel is. A kiválasztásnál azt kell tudni, hogy nagyjából mekkora négyzetméteren kívánjunk a melegítő hatást érezni, így a teljesítmény alapján tudunk a termékek közül választani. A táplálásuk a talpban lévő PB-gázpalackkal történik, a gyújtása piezoelektromos szerkezettel működik.

A teraszfűtők teljesítménye

Az elektromos teraszfűtéseknél a maximális teljesítmény általában csak 2,5 kW. Általánosságban egy közepes teljesítményű (7 kW) hőgomba körülbelül 25 négyzetméteres terület kellemes felfűtésére alkalmas. Választhatunk alacsonyabb (5 kW) teljesítményű, vagy szabályozható teljesítményű (max. 13 kW) gázüzemű teraszfűtést – a webáruházak kínálatában főként ilyen készülékek szerepelnek.

teraszfűtés

A teraszfűtők magassága

A különböző teraszfűtők magassága általában 215-220 cm, az ennél magasabb 136 cm-es teraszfűtések már alacsony pavilonok fűtésére is alkalmasak.

Egyszerű használat

Nagy előnyük, hogy teljesen biztonságosan használhatók, a legtöbb modell igen könnyű, és a görgők segítségével könnyedén mozgathatók. Speciális lekapcsoló mechanizmusuk révén, ha a hőfoka eléri a 45 Celsius fokot automatikusan lekapcsol, illetve, ha szél, vagy bármilyen mozdulat hatására megdőlne.

Elektromos teraszfűtés vs. gázüzemű teraszfűtés

A működésük alapján a teraszfűtés lehet elektromos, amelyet áramkörre kell csatlakoztatni, míg a gázüzeműek a hagyományos PB-palackokkal működnek. Mielőtt bárki döntene, érdemes tisztában lenni az elektromos teraszfűtések jellemzőivel is, ahol a készülék az áramot alakítja át infravörös sugárzássá. Előnyeként szokták emlegetni, hogy míg a gázgomba a fűtőteljesítmény jelentős részét a 1 m-es sugárban adja le a fűtőfejtől, addig az infra nem a légkört, hanem a közelben lévő felületeket és testeket melegíti fel. Ez sokak számára magasabb komfortérzetnek számít.

Az elektromos teraszfűtést sokan azért választják, mivel hosszú távon energia és költségtakarékosabb megoldás, mint a gázgombával történő fűtés, mivel nem a levegő felfűtésére megy el az energia. Akik mindig fix helyen fűtenének, számukra jó választás lehet az infra teraszfűtés. Viszont akik számára a helyváltoztatás szabadsága fontosabb talán jobban értékelnek egy gázgombát.

Mindkét típusnak van számos előnye, és sokak számára nem a szerkezeti kialakítás, hanem a kinézet a fontos, és a dizájn alapján hozzák meg a végső döntést.

Milyen árkategóriájú készüléket válasszunk?

Ma már széles választék érhető el a teraszfűtésekből, érdemes olyan készülékre beruházni, amely minőségi és időtálló, így éveken át megbízhatóan működtethető. Kedvező ajánlatokat a www.hawaj.hu weboldalon is találhatunk, ahol pár kattintással már a hétvégi kerti partira is beszerezhetjük álmaink teraszfűtését.