Rejtett allergének a lakásban?

Sokszor előfordulhat – különösen a kisgyerekes családoknál –, hogy nem várt allergiás reakciókat tapasztal a család valamely tagja. Ilyenkor természetesen a legfontosabb lépés a szakorvosi vizsgálat és az allergiateszt. Azonban előfordulhat, hogy beletelik egy kis időbe, amíg megkapjuk az eredményeket – ilyenkor pedig nem árt minimalizálni a kockázatot. Talán tegnap még nem voltunk allergiásak egy adott élelmiszerre vagy tisztítószerre, de ez később is kialakulhat bárkinél. Nézzük meg tehát, hogyan érdemes ezt kiviteleznünk!

Átfogó portalanítás

A porallergia sokkal elterjedtebb, mint azt gondolnánk. Sajnos ahhoz, hogy erre reagáljon a szervezetünk bőven elég csupán egy kevés por valahol a lakásban elvétve. Így tehát a drasztikus portalanítás alapvető művelet kell legyen (természetesen nem az allergiás személy kivitelezésével), amíg megjönnek a teszteredmények. Ilyenkor érdemes a legkisebb zugot is nedves ruhával letörölni, a régi párnákat kirázni, kimosni, és akár egy ipari porszívó segítségével sem árt alaposan átmenni a lakáson.

Vegyszerek eltávolítása

Nagyon sokszor a különféle vegyszerek azok, amik az allergiás reakció kiváltói. Így tehát érdemes ezeket is mellőznünk, amíg nem tudjuk pontosan mi okozza a bajt. Ilyenkor érdemes természetes tisztítószereket használni, úgy mint szódabikarbóna, ecet, szappan… Ezzel is minimalizálhatjuk a kockázatot, amíg rá nem jövünk mely vegyszert szükséges elkerülnünk az egészségünk érdekében.

Élelmiszerek

Ilyenkor érdemes kerülnünk a különféle feldolgozott élelmiszereket, hiszen nem tudhatjuk melyik a ludas. Az alapvető élelmiszerek, mint friss tojás, húsok és zöldségek mellett érdemes leraknunk a voksot erre az időszakra. Természetesen ha az étkezés után szintén allergiás reakció jelentkezik, akkor próbáljuk ki, hogy csak egyfélét eszünk, amíg rá nem jövünk mit kell elkerülnünk. Az élelmiszer allergia sokszor nagyon alantas módon jelentkezik, így talán ezt lehet a legnehezebb orvosolnunk a felsoroltak közül.