A pályázatíró legfontosabb feladatai

A pályázatíró gyakran a cég egyik alkalmazottja, azonban bevett gyakorlat, hogy a siker maximalizálása érdekében a cégek profi pályázatírót bíznak meg. A konkrét pályázat elkészítésén túl a pályázatíró cégek komplex pályázati szakértői szolgáltatást nyújtanak, amely hosszú távon a cég számára jelentős haszonnal járhat.

Ki a pályázatíró?

Egyes cégeknél házon belül oldják meg a pályázatírást, ugyanakkor a pályázással együtt járó hosszadalmas feladatok elvégzésére és lebonyolítására külsős pályázatírót bíznak meg esetenként, vagy akár folyamatosan. A pályázatíró egy olyan szakértő, aki a cég, vagy magánszemély megbízásából összeállítja a pályázati anyagot. Olyan személy, aki kiválóan eligazodik a pályázás világában. A tapasztalata és szaktudása által segít megnyerni a pályázatot, amely a cég gyarapodását eredményezi, és új szerződéseket hoz a megbízója számára.

A jó pályázatíró ismérvei

  • Kapcsolatteremtő képesség

A jó pályázatíró az alapvető szakértelmen túl egyéb tulajdonságokkal is rendelkezik, például a jó kapcsolatteremtő képesség manapság elengedhetetlen a legjobb eredmények eléréséhez, hiszen ennek birtokában képes megérteni a potenciális ügyfelet, és az ügyfél igényeit, céljait. A pályázatíró képes hatékonyan együttműködni az üzletfejlesztési és értékesítési csapattal.

  • Kommunikációs készség

Maga az ajánlat elkészítése gyakran a szűkös határidő betartása miatt (több) 24 órás feladatot is jelenthet, viszont az ügyfélnek folyamatosan merülhetnek fel újabb kérdései. A jó pályázatíró képes az ügyfél szempontjából releváns tanácsadásra még a ránehezedő nyomás ellenére is.

  • Projektmenedzser

Gyakori tapasztalat, hogy a támogatás elnyerése után az ügyfél magára marad a beruházások és a vállalt kötelezettségek menedzselésével. Igen hasznos, ha a pályázatíró projektmenedzser is egyben, így jelentős terheket tud a cég válláról levenni. A projektmenedzsment által végzett feladatok a következők:

  • Beszámolók, monitoring jelentések készítése
  • Helyszíni szemléken való részvétel
  • Hiánypótlások benyújtása
  • Kifizetési kérelmek, vis maior jelentések intézése
  • A projekttel kapcsolatos változások, módosítások adminisztrálása – az esetleges szankciók elkerülése céljából.
  • A projekt megvalósításával kapcsolatos tanácsadás – pénzügyi, szakmai, stb.

A pályázatíró által végzett feladatok

A pályázat közzététele után első lépésben alaposan áttekinti a pályázat benyújtására jogosultak körét, a pályázat specifikációit, hogy érdemes-e a cégnek pályázni. Amennyiben megszületik a döntés az ajánlattételről, ki kell tölteni a pályázati dokumentumot, és összegyűjteni az adatlaphoz szükséges (csatolandó) dokumentumokat.

pályázatíró cég

Mire kell figyelni?

A pályázatíró tevékenység igen összetett nagyfokú precizitást igényel és apróságokon is múlhat, hogy a pályázat sikertelen lesz.

Nem árt odafigyelni az esetleges különleges követelményekre és előírásokra (pl. betűstílus, betűméret, oldalszám, szavak száma, stb.)

Pályázat benyújtási határidőre (pl. az elektronikus felületen való szerkesztésre, kitöltésre, véglegesítésre, a pályázat benyújtására, véglegesítésére legkésőbb 2023. 03.20-án 06 óra 00 perctől 30 naptári napig, legkésőbb április 19-én 23 óra 00 percig van lehetőség).

A felhívásban foglalt beruházás fizikai befejezésének határidejére (pl. a projekt megkezdésétől számított két év, de legkésőbb 2023 nyara).