A sportfogadás csak szerencse és képesség, vagy már inkább művészet?

Szinte bármelyik ember szeret részt venni manapság sportfogadási tevékenységekben, sokan már online fogadnak otthon, míg mások a kiskereskedelmi sportfogadók és kaszinók felé tartanak. Idehaza elsősorban a lottózókban lehet fogadni, de az olyan online bukmékerek, mint amilyen a 22Bet magyar oldala, még több és még jobb lehetőségeket kínálnak. A sportfogadás tevékenység önmagában is izgalmas.

A sportfogadás nagyon népszerű szórakozási formává vált minden korosztály sportrajongói körében. Ma már a sportágak széles skálájára lehet fogadni, beleértve a nemzeti és nemzetközi sportágakat, játékokat és csapatokat is, és számos olyan szolgáltató van, amely online és kiskereskedelmi sportfogadási lehetőséget is kínál. Akár személyesen fogadsz, akár inkább otthon fogadsz, az egyik dolog, amin elgondolkodhatsz, hogy a sportfogadás a szerencsén vagy az ügyességen múlik. Ezt sok fogadó kérdezheti magától, és az igazság az, hogy a sportfogadás mind a tudáson és a szerencsén, mind az ügyességen múlik. Ráadásul nem csak a te ügyességeden múlik a helyes választás, hanem azon csapatok ügyességén és teljesítményén is, amelyekre fogadsz. A sportfogadásban tehát sokkal több minden van, mint azt sokan gondolnák.

A szerencse és az ügyesség kombinációja

Amikor sportfogadásról van szó, nincsenek garanciák, függetlenül attól, hogy mennyire tájékozottnak gondolja magát a játékos a helyes döntések meghozatalát tekintve. Itt jön a szerencse része a sportfogadásba, mivel mindig van benne egy szerencseelem. Fontos, hogy ezt szem előtt tartsd a fogadások megkötésekor, és hogy ne használj fel olyan pénzt, amelynek az elveszítése gondokat okozhat, illetve aminek az elbukását nem engedheted meg magadnak. Soha ne költs olyan pénzt, amit nem engedhetsz meg magadnak abban a hitben, hogy biztos nyertesre tettél, mivel a szerencsejátékok bármely formájánál, így a sportfogadásnál sem létezik ilyen.

Vannak olyan sportágak, amelyekről általában úgy tartják, hogy erősen szerencsefüggőek, és ez azért van, mert a kimenetelük kiszámíthatatlan. Ide tartoznak az olyan sportágak, mint a tenisz, amelynek kimenetele kizárólag a játékosok teljesítményén múlik. Ha az érintett játékosok nem következetesek, akkor az eredmények nem kiszámíthatóak, és az eredmény a szerencsén és a játékosok aktuális napi teljesítményén múlik. Más sportágak kimenetele kiszámíthatóbb, ami azt jelenti, hogy a fogadók nagyobb fokú ügyességet alkalmazhatnak, és nem hagyatkozhatnak annyira a szerencsére. A szakértők szerint ide tartoznak az olyan sportágak, mint a röplabda.

Az ügyesség úgy kerül a sportfogadásba, hogy a fogadóknak van némi ismeretük a sportágakról és csapatokról, amelyekre fogadnak. Ezt a tudást aztán arra tudják használni, hogy segítsenek meghatározni, mely csapatokra és sportágakra tegyenek fogadásokat, és segítsenek megjósolni a kimeneteleket – bár, mint már említettük, nincsenek garanciák, így a sportfogadási készség csak egy bizonyos határig segíthet.

Egy korábbi amerikai ügyész azt mondta: „A sportfogadás … „jelentős szakértelmet” igényel. A sportfogadók kiváló ismereteket alkalmazhatnak a játékokról, csapatokról és játékosokról annak érdekében, hogy kihasználják azokat az esélyeket, amelyek nem tükrözik a lehetséges kimenetel valós valószínűségét”.

A fogadás módjának befolyásolása

Sok sportág esetében tehát nagyon hasznosnak bizonyulhat, ha speciális ismereteket gyűjt és használ fel, valamint kutatást végez. A tudás és a készség, amivel rendelkezik, segíthet abban, hogy a legjobb kimenetelű fogadásokat köthesse meg. Alapvető fogadási formák:

  • Győztes-Döntetlen-Vesztes (1X2)
  • Dobogós hely
  • Félidős eredmények
  • Sportágspecifikus apróbb fogadások (gólok átlaga, stb.)

Ne feledje, hogy a te saját tudásod és képességeid nem befolyásolhatják azokat, akik részt vesznek a sportban, így az eredmény nagyrészt az ő teljesítményükön múlik. Azonban befolyásolhatja azt, ahogyan megkötöd fogadásaid, és segíthet abban, hogy olyan módon tedd meg a fogadásokat, amely segíthet javítani a sikeres kimenetel esélyeit a számodra.