Mikor van szükségünk VPS-re és mikor osztott webtárhelyre?

Webtárhely vásárlása előtt gyakran merül fel a kérdés a hozzáértők-, illetve a témát alaposabban megismerő felhasználók között, hogy az adott projekt megvalósításához a VPS vagy inkább az osztott webtárhely lenne jobb megoldás?

Míg ugyanis a dedikált- vagy bérszerverek esetén teljesen egyértelmű, hogy mikor van rájuk szükség, a VPS és az osztott tárhelynél már nem ennyire könnyű dönteni. Az ugyanis közös pont, hogy mindkét esetben sok előfizető osztozik egy szerveren, vagyis az erőforrások is megoszlanak, azonban van egy dolog, amiben jelentős a különbség.

Ez pedig nem más, mint az erőforrások megosztása, hiszen a VPS és az osztott webtárhely esetén is eltérőek az arányok, ami a teljesítményre és a biztonságra egyaránt hatást gyakorolnak.

A VPS nagyobb hozzáértést igényel, de bizonyos esetekben megkerülhetetlen

Mindenki tisztában van vele, hogy a kisebb forgalmú weboldalak üzemeltetéséhez, a kisebb céges levelezők beállításához a tárhely szolgáltatások tökéletes hátteret nyújtanak. Amennyiben azonban nagyobb weboldalra, több erőforrásra van szükség, ez a helyzet azonnal változik és a VPS felé billenti a mérleg nyelvét.

Ennek az oka nem más, minthogy a VPS esetén gyakorlatilag egy saját szervert kapunk, méghozzá mindig elérhető erőforrásokkal, amelyeken nem kell másokkal osztoznunk, sőt dedikált IP cím is jár hozzá.

Ennek a hátulütője, hogy míg a tárhelynél a felhasználók mélyebb informatikai alapismeretek és rendszergazda nélkül is képesek beállítani mindent a weboldal működéséhez, addig a VPS-nél sokkal bonyolultabb a helyzet.

Itt az eljárásmód pontosan ugyanaz, mint a saját szervernél: kell egy kijelölt rendszergazda, nekünk kell kiválasztani, hogy milyen operációs rendszer és milyen alkalmazások fussanak rajta, így bár nagyobb szabadságot, illetve több erőforrást nyújt, üzemeltetése bonyolultabb lesz.

A biztonság tekintetében is van különbség a VPS és a tárhely között

Amiről mindenképpen beszélnünk kell még a VPS és az osztott webtárhely kapcsán, az a biztonság. Bár hangsúlyozandó, hogy ma már olyan kimagasló biztonsági rendszerek dolgoznak a tárhelyeken is, amelyek magabiztos hátteret nyújtanak, azonban a VPS-nél egy sokkal masszívabb fal választja el egymástól az előfizetőket.

Egy tárhelynél például megeshet, hogy amennyiben egy weboldalt támadás ér, akkor azt az összes olyan oldal megérzi – legalább erőforrás-kieséssel –, amelyik ugyanazon a szerveren található.

Ugyanez a logika igaz az IP címre is. Az osztott webtárhelyen előfordulhat, hogy ha más oldalak olyan illegális dolgot tesznek, amiért a komplett IP-címtartomány tiltás vagy korlátozás hatálya alá kerül, akkor azt mi is érzékelhetjük.

A VPS esetében azonban dedikált IP-vel dolgozunk, vagyis kizárólag ezért az egy címért leszünk felelősök, és megítélésünket nem befolyásolhatja mások viselkedése.

Mikor érdemes VPS-t választani?

Minden esetben érdemes a VPS mellett dönteni az osztott tárhellyel szemben, ha

  • nagyobb tárhelyre lenne szükségünk (100GB feletti méretekkel);
  • saját alkalmazásokat futtatnánk;
  • növelnénk weboldalunk biztonságát és teljesítményét;
  • nem okoz gondot az extra szoftverek megvásárlása és a rendszergazda alkalmazása;
  • saját szervert szeretnénk, de nincs lehetőségünk fizikai szervergép üzemeltetésére.

Fotó: Pexels