Mobilalkalmazás vagy webalkalmazás?

Kíváncsi a mobilalkalmazás és a webalkalmazás közötti különbségekre? Bár néha úgy tűnik, hogy ez a kettő ugyanaz, a valóságban két teljesen különböző dologról van szó, különösen az általuk használt technológiák és kínált lehetőségek tekintetében. Különbségük megértése kulcsfontosságú a sikeres digitális termék létrehozásához, mint amilyen például egy online rulett játék, amit böngészőben vagy app-ban is játszhatunk. Ebben a cikkben megismerheti a mobil és a webes alkalmazások közötti különbséget, és olyan betekintést nyerhet, amely megalapozza döntését, hogy az egyik típusú alkalmazást fejlessze-e a másikkal szemben.

Mobil alkalmazás kontra webes alkalmazás: A megfelelő kiválasztása

Az emberek minden korábbinál többet használják mobileszközeiket az információk elérésére. Ez azt jelenti, hogy ha az Ön vállalkozása nem érhető el mobilon, akkor hamarosan megelőzik a versenytársak, akik ezt kihasználják. A felhasználók mobilcsatornákon történő elérése azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Stratégiára van szükség a legjobb megközelítés meghatározásához, hogy a felhasználók mobilkészülékeiken keresztül is kapcsolatba léphessenek vállalkozásával. Sok vállalat számára a legjobb módja ennek egy alkalmazáson kiadása.

Az alkalmazások létrehozásakor és telepítésekor kétféle megközelítés létezik – a natív és a webes alkalmazások. Mielőtt teljes mértékben befektetne az alkalmazás létrehozásába, el kell döntenie, hogy melyik alkalmazástípus felel meg legjobban az Ön költségvetésének, követelményeinek és céljainak. Ez segít eldönteni, hogy a mobilfejlesztés vagy a webes fejlesztés mellett döntsön.

A kérdés tehát az, hogy mobilalkalmazás fejlesztésébe fektessen-e be, vagy inkább egy teljesen mobilra reagáló webalkalmazás létrehozására összpontosítsa erőforrásait? Ez a klasszikus mobilalkalmazás vs. webalkalmazás vita.

Az alkalmazások egyéb típusai

Léteznek más alternatívák is, de ezek egy másik bejegyzés témái. Ezek a hibrid mobilalkalmazások és a progresszív webalkalmazások. A hibrid mobilalkalmazások a mobilalkalmazás vs. webalkalmazás dilemma mellett egy másik megfontolandó választás. Általánosságban elmondható, hogy a hibrid mobilalkalmazások tökéletesen alkalmasak széles közönség elérésére. Mind a webes, mind a mobilos elemeket figyelembe veszik, így tökéletes alternatívát jelentenek számos népszerű mobilalkalmazás számára.

A progresszív webes alkalmazások (PWA-k) szintén jó alternatívát jelentenek. Lassan elismerést nyernek, mint a legnépszerűbb mobilalkalmazások. A progresszív webes alkalmazásokat nem kell áruházon keresztül használni, mivel a felhasználók közvetlenül a böngészőjükből tölthetik le őket. Ráadásul a Progressive Web Apps az eszköz számos natív funkcióját használhatja. Ezek az alkalmazások akár Windows Phone-alkalmazásokként is használhatók.

A natív alkalmazás ugyanaz, mint a mobilalkalmazás?

A natív alkalmazás és a mobilalkalmazás kifejezéseket gyakran felváltva használják, de a valóságban nem pontosan ugyanazt jelentik. A mobilalkalmazások minden olyan alkalmazást jelentenek, amely mobileszközön használható. Ez lehet mobilalkalmazás vagy webes alkalmazás.

A natív alkalmazások olyan okostelefon-alkalmazások, amelyeket speciális fejlesztőeszközökkel és egy adott programozási nyelven kódolnak, például Swift vagy Objective-C, illetve Java és Kotlin az iOS, illetve az Android operációs rendszerek esetében. A legtöbb ilyen alkalmazást egy adott operációs rendszerre, például iOS vagy Android operációs rendszerre fejlesztik, bár egyesek keresztplatformos technológiákat használnak, amelyek lehetővé teszik, hogy különböző operációs rendszereken keresztül működjenek.

Ezek az alkalmazások közvetlenül az adott eszközökre telepíthetők, és az alkalmazás felhasználói általában olyan helyekről tölthetik le őket, mint az Apple App Store és a Google Play áruház. Az eszközre natívan telepített alkalmazások képesek hozzáférni bizonyos eszközspecifikus funkciókhoz, amire egy webes alkalmazás nem képes. Néhány ilyen funkció például az okostelefon kamerafunkciójának, címjegyzékének és a push-értesítések használatának elérése. Egyes natív alkalmazások még azt is lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy az alkalmazást internet nélkül használják.

Mi az a webes alkalmazás?

A webes alkalmazások a mobilalkalmazás vs. webalkalmazás vita második eleme. Ezeket úgy tervezték, hogy teljes mértékben működőképesek és elérhetőek legyenek bármilyen eszközön, amelyet a felhasználó választ, mivel böngészőben futnak. Asztali vagy mobil böngésző, a webes alkalmazások általában ugyanolyan jól működnek. Más szóval, ha a webes alkalmazások kompatibilitásáról van szó, biztos lehet benne, hogy bármilyen eszközön könnyedén futnak, ha a megfelelő kódbázist és webes technológiákat használják.

A mobilalkalmazásokkal ellentétben a webalkalmazásokat nem kell letölteni, így a felhasználók a böngészőjükön keresztül férhetnek hozzá. Sok esetben a webes alkalmazások felhasználói élmény szempontjából elmaradnak a natív alkalmazásoktól.

A mobil- és webes alkalmazások előnyei és hátrányai

Most, hogy megértettük a mobilalkalmazások és a webes alkalmazások közötti különbségeket, nézzük meg az egyes alkalmazások előnyeit és hátrányait.

A natív mobilalkalmazások előnyei:

 • Gyorsabbak, mint a webes alkalmazások.
 • Hozzáférhetnek az eszköz/rendszer erőforrásaihoz, például a kamerához vagy a GPS-hez.
 • Internet nélkül is működhet.
 • Nagyobb biztonság és védelem az adott alkalmazásbolt jóváhagyásának eredményeként.
 • Könnyebben fejleszthető a fejlesztői eszközök, a kezelőfelületi elemek és az SDK-k elérhetőségének köszönhetően.

A natív mobilalkalmazások hátrányai:

 • Drágább a fejlesztés a webes alkalmazásokhoz képest.
 • Általában a nulláról kell megtervezni és megépíteni az alkalmazást annak érdekében, hogy az kompatibilis legyen a különböző platformokkal, például az iOS és az Android rendszerekkel.
 • Költséges lehet a karbantartás és a folyamatos frissítés.
 • Nehéz lehet egy natív mobilalkalmazást jóváhagyatni az alkalmazásboltban.

A webes alkalmazások előnyei:

 • A böngészőben működnek, ezért nem kell letölteni vagy telepíteni őket.
 • Könnyen karbantarthatók, mivel a mobilplatformtól függetlenül közös kódbázisuk van.
 • A frissítések automatikusan elvégezhetők, így a webes alkalmazások nagyobb funkcionalitást biztosítanak anélkül, hogy a felhasználóknak bármit is kellene tenniük.
 • Könnyebb és gyorsabb elkészíteni őket, mint a mobilalkalmazásokat.
 • Nincs szükség az alkalmazásboltok jóváhagyására, így a webes alkalmazások gyorsabban elindíthatók.

A webes alkalmazások hátrányai:

 • Nem működnek internetkapcsolat nélkül.
 • Lassabbak, mint a mobilalkalmazások.
 • Nehéz lehet felfedezni őket, mivel nem egy meghatározott adatbázisban vannak tárolva, mint egy alkalmazáspiac esetében.
 • Magasabb a rossz minőség kockázata, és a biztonságot nem lehet garantálni, mivel a webes alkalmazásokat nem kell az alkalmazásboltoknak jóváhagyniuk.