Hogyan alakul az otthon multifunkcionális hellyé?

Az elmúlt években számos új helyzethez kellett alkalmazkodnunk világszerte, gondoljunk csak a hosszú világjárványra. A hibrid munkavégzéssel az otthonunk multifukcionális hellyé alakult, ezért az otthonnak a hagyományos funkciói mellett ma olyan egyéb szempontokat is ki kell elégíteni, mint az ergonómia, vagy a megfelelő megvilágítás.

Tippek otthoni munkasarok kialakításához

A trendek szerint az otthon olyan komplex hellyé alakul, amely képes egyidőben különböző funkcióknak megfelelni- egyszerre lesz a központi tere az étkezésnek, a pihenésnek és a kikapcsolódásnak, ugyanakkor teret ad a munkának. Hogyan oldható meg az, hogy egyszerűen átalakuljon egy ergonómikus munkahellyé?

Nélkülözhetetlen bútorok

Először is ki kell alakítani egy olyan helyet, amely gyorsan átalakítható home officce-vá. Egyértelmű, hogy egy kanapén, vagy a konyhaasztalnál az étkezőszéken görnyedve nem lehet hosszú távon hatékonyan dolgozni. Ugyanakkor egy minimális beruházással és okos tervezéssel könnyen kialakítható az otthoni munkavégzés szentélye. Már egy kis sarokban is kialakíthatók a megfelelő feltételek: egy jó (ergonómikus) irodaszék, íróasztal, szükség esetén egy irattárolásra alkalmas szekrény és nem utolsósorban megfelelő megvilágítás szükséges.

Megfelelő világítás

Habár az otthonunkban nem kell megfelelni az irodai megvilágítás követelményeinek, de ha hosszútávon otthonról dolgozunk, akkor nem árt tisztában lenni, hogy milyen szempontok alapján alakítják manapság a modern irodák világításrendszerét. Hasonlóan az otthonokhoz, az irodák megvilágításakor a funkció mellett a dizájnnak is fontos szerepe van. Köztudott, hogy a világítás hatással van a hangulatra, a közérzetre, az egészségre – de a jól megtervezett világítás a munkateljesítményt is befolyásolja.

mennyezeti lámpa

A megvilágítás erőssége, és a káprázás

A megvilágítás igényeit szabvány határozza meg, fontos, hogy a munkakörnyezet ideálisan legyen megvilágítva, se túl, illetve se alulvilágítva legyen, hiszen álmosító lehet az alacsonyabb megvilágítás. Ugyanakkor a nagy kontraszt pontatlanságokat is eredményezhet. Nem csak munkahelyen, de az otthoni munkavégzés során is fontos, hogy a világításnak nem szabad vakítani, ez elkerülhető, ha a közvetlen megvilágításnál a lámpatesteket különféle búrákkal látják el, illetve közvetett világítást alkalmazunk.

Megfelelő színhőmérséklet

A színhőmérsékletet Kelvinben adják meg. Korábban az irodákban a 3000 Kelvin színhőmérséklet volt a jellemező, manapság egyre gyakrabban a napfényhez közelebbi, hidegebb fehér színt választják, éberség fokozó hatása miatt, amelynek színhőmérséklete 5000-6000 Kelvin közé esik. A minimalista stílusú otthonokban a fehér fény igen elterjedt, ugyanakkor jól alkalmazható a szoba egy sarkának a megvilágítására, vagy például olvasáshoz. A világítástechnika fejlődésével, és a mai okos világítási rendszerek alkalmazásával ma már lehetőség van arra, hogy ennek értékét akár a napszak, a végzett tevékenység, vagy akár a hangulat alapján is otthonunkban szabályozhassuk.

Milyen típusú lámpát válasszunk?

A helyiség fényigényének legmegfelelőbb lámpatest és fényforrás kiválasztását célszerű alaposan átgondolni. Egyetlen lámpa típus nem elegendő sem a megfelelő megvilágításhoz, sem a munkavégzéshez, vagy egyéb tevékenység elvégzéséhez. Így valószínű, hogy a mennyezeti világítást különböző spotlámpákkal, állólámpákkal, vagy akár asztali lámpákkal kell kiegészítenünk.

Mennyezeti lámpa

Amikor az otthonunkba lámpát választunk, különböző szempontokat mérlegelünk. A mennyezeti lámpák biztosítják egy adott helyiségben a fő fényforrást. A választék igen nagy, igényeinknek megfelelően számtalan típus közül választhatunk, a klasszikus függőcsillárok mellett igen népszerűek a süllyesztett mennyezeti lámpák, és a beépíthető mennyezeti lámpák. De mennyezeti spotlámpák állmennyezettel kombinálva a nagy belmagasságú lakások aránytalanságait is kompenzálni tudják.

Állólámpa

A legfókuszáltabb megvilágítást az állólámpák biztosítják, így ha az otthonunkat home officeként is használjuk, akkor egy jó típus kiválasztásával biztosíthatjuk a tevékenység számára a szükséges fényerősséget. Az állólámpa a funkció mellett az enteriőr fontos darabja. Mivel jellemzően egy nagyobb darabról van szó, ezért célszerű a helyiség stílusához igazítani.

Asztali lámpák

Ma már a legtöbb munkahelyen, így home office-ban is a képernyőn végzett munka a legjellemezőbb, ezért kiemelten fontos, hogy a napszaknak megfelelő megvilágítással rendelkezzünk. Érdemes hosszú távon gondolkodni, hiszen a nyári hónapokat leszámítva nincs elegendő természetes fény, kiegészítő megvilágítás nélkül túl sötét van.

Habár az asztali lámpák hangulatteremtő funkciót is ellátnak, és dekorációs elemként is szolgálnak, munkavégzéshez célszerű olyan darabot választani, amellyel mindig a szükséges helyre irányíthatjuk a fényt. A mai LED lámpák számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek: energiatakarékosak, és emellett kellően erős fényt árasszanak.

A mai megváltozott körülményekhez nem könnyű alkalmazkodni, de pár szempont betartása lehetővé teszi, hogy az otthonunkban is hatékonyan dolgozhassunk, miközben a privát életünk egyensúlyát is megőrizhetjük.