Így válassz fényképet egyedi vászonkép készítéséhez

Mindenkinek lapul a tarsolyában egy jól sikerült családi fotó, vagy egy felejthetetlen nyaralást idéző fénykép. Ha mi is inkább egy csodaszép falikép formájában őriznénk tovább az emlékeket, akkor az egyedi vászonkép készítés lehet a legjobb megoldás. Nem árt azonban olyan fényképet választanunk, ami szépen fog majd mutatni a vásznon – már ami a minőségét illeti.

Milyen fotóból készüljön vászonkép?

Az egyedi vászonkép készítés nem véletlenül örvend ekkora népszerűségnek, hiszen a faliképek egy igazán különleges atmoszférájú otthon kialakításának adnak teret. Nem mindegy azonban, hogy az „alapanyag” mekkora méretben, milyen felbontásban, minőségben, vagy éppen fényviszonyok között látott napvilágot. Ezek közül talán a legfontosabb a felbontás lesz, avagy a megapixelek száma. Érdemes tudni, hogy egy átlagos méretű vászonképhez (pl. 30×30 cm) elég, ha 1000×1000 pixeles képpel rendelkezünk, ami centiméterenként nagyjából 30 képpontot jelent. Nagyobb vászonképhez azonban egy kicsit robusztusabb felbontásra lesz szükség, hogy tökéletes és élvezhető legyen a végeredmény.

Milyen fényképed van? Mutatjuk, hogy mire számíthatsz!

Telefonos képek

Manapság leggyakrabban a mobiltelefonunkhoz nyúlunk, ha meg szeretnénk örökíteni egy pillanatot. Szerencsére még egy középkategóriás telefon is képes olyan felbontású képet készíteni, amellyel szinte biztosan nem lesz probléma, ha egyedi vászonkép készítés a cél. Ez alól talán az egyetlen kivétel az előlapi (szelfi) kamerával készült verziók, vagy az olyanok, ahol mellőztük a vaku használatát.

Fényképezőgépes képek

A legjobb vászonkép alapanyag kétségtelenül egy fotóstúdióban készült fénykép lesz, de akkor is nyert ügyünk van, ha mi vettük a kezünkbe a kamerát. Ezek a hobbi, vagy éppen profi fotózásra szánt masinák ugyanis általában már olyan szuper felbontással és minőséggel kecsegtetnek, hogy a képszerkesztőkre maximum egy kis finomítás hárul majd.

Internetes képek

Tévedés azt gondolni, hogy az egyedi vászonkép készítés csak saját fotókból valósulhat meg. Nagyon népszerűek például az interneten fellelhető absztrakt, művészi képek is, amelyeknél nem nehéz jó felbontást találni. A közösségi média esetén picit rosszabb helyzetben vagyunk, hiszen a platformokról a képeket csak lekicsinyített verzióban fogjuk tudni letölteni.

Régi képek

Biztosan mindenkinek van otthon egy-két olyan családi fényképe, amelyet hosszú ideje őrizget. Habár a régi képeket is fel lehet „javítani” pár ügyes módszerrel, minőségük még így sem fogja megközelíteni a csúcskategóriát. Egy ilyen fényképnek azonban általában eszmei értéke van, így a megrendelőknek a képminőség valószínűleg másodlagos szempont marad.

Nem túl rózsás a helyzet? Nincs veszve semmi!

Ma már szerencsére olyan fejlett a technika, hogy gyakorlatilag egy gyengébb minőségű képből is megvalósíthatóvá válhat az egyedi vászonkép készítés gondolata. A szakemberek tudnak nagyítani, kicsinyíteni, méretre vágni, élesíteni, színeket állítani stb. – feltéve, ha tényleg profikra bízzuk a fényképeinket. Ilyen például a Vászonkép Webáruház csapata is, akik nemcsak gyönyörű vászonképeket készítenek, de a képszerkesztésben is otthon vannak!