Kisállattal albérletbe: A jó lakásbérleti szerződés ismérvei

A megfelelő ár-érték arányú albérlet megtalálása nem egyszerű, különösen, ha házikedvenccel együtt  szeretnénk bérelni. Az ingatlan tulajdonosai gyakran korlátozzák a kisállattal való költözködést, és az sem ritka, hogy magasabb bérleti árakkal kell szembe néznie az állattartóknak.

Albérlőként nagyon fontos, hogy már az elején rögzítésre kerüljön a lakás állapota, és az ott található felszerelési tárgyak, berendezési tárgyak – jó esetben fotóval dokumentált állapota, hiszen ezzel kivédhető, hogy későbbiekben a károkozásra hivatkozva a tulajdonos megtagadja, vagy csökkentse a kaució összegét.

Egy jó lakásbérleti szerződés részletekbe menően tartalmazza a bérleménnyel kapcsolatos tudnivalókat, a felmondással kapcsolatos szabályokat, valamint a kaucióra vonatkozó feltételeket is. Az albérleti szerződés megkötésekor érdemes a jövőre is gondolni. Ezért akiknek szándékukban áll a későbbiekben kisállatot tartani, ajánlott már előre ebben is megállapodni a főbérlővel, mivel a kisállat tartásához a tulajdonos engedélyére van szükség.

Nemcsak külföldön, de hazánkban is egyre növekedik a kisállattartók száma, de a piacon is egyre több olyan albérletet hirdetnek meg, amely az állattartók számára is elérhető, igaz ezek átlagosan drágábban bérelhetők. A tapasztalatok szerint a kisállattal költözők hajlandóak akár magasabb összegű bérleti díjat is megfizetni a későbbiekben felmerülő az állat által okozott károk miatt.

Addig amíg, egy állattal nem költözhető ingatlan bérleti díja havonta átlagban 140 ezer forint környékén mozog, addig ez az állattartást is megengedő ingatlanoknál átlagosan 160 ezer forint. Ezekben a lakásokban a bérleti díj mellett a tulajdonos kaucióként is magasabb összeget állapíthat meg.

Az albérlet kiválasztásánál érdemes figyelemmel lenni az állatunk igényeit is. Például a kistestű kutyák, és macskák jól érzik magukat a panelekben is, habár a sok emeletnyi lépcsőzés megterhelő lehet az ízületeiknek. Nagytestű állatoknál olyan ingatlant célszerű választani, ahol lehetőség van a közelben az állat nagy mozgásigényének a kielégítésére.