Konyhabútor felújítás ötletek

A konyha méretétől függetlenül a konyhabútor felújítás mindig látványos eredménnyel jár, és a költségvetéstől függően az átalakítással nem csak esztétikailag, hanem funkció szempontjából is korlátlan lehetőségek nyílnak meg. Minimális költségvetésből átfesthetjük a régi fa ajtószekrényeket, de a teljes front cseréhez vagy egy új konyhabútor kialakításához már mélyebben kell a pénztárcába nyúlnunk.

A konyhabútor felújítás esetei

A konyhabútor felújítás megoldható szinte minimális költségvetésből is, de ha az anyagi lehetőségeink megengedik, érdemes egy komplett felújításban gondolkodni.

Felújítás egyszerűen – Festéssel

Látványos és olcsó megoldás az ódivatúvá vált, fából készült konyhabútorok átfestése, amelyhez csak minimális rutin szükséges. A modern vizesbázisú festékekkel – a megfelelő előkészítést követően – újszerű állapot érhető el. A festék felhordáshoz akár ecsetet, vagy hengert is használhatunk. Legalább két rétegben fessünk, és végül ajánlott selyemfényű, vagy matt védőlakkot felkenni a kopásállóság érdekében.

Felújítás teljes frontcserével

A változtatási lehetőségekre számtalan jó megoldás létezik, például a régi fóliázott ajtófront teljes cseréjével még szűkösebb költségvetés esetén is felújítható a meglévő konyha. A kész ajtók vásárlása ma már nem bonyolult, akár online is rendelhetők, de érdemes legalább egy bemutatótermet felkeresni, és a választékot megtekinteni. Bár az ajtók mérete gyakran adott, de kis utánajárással ma már biztosan találunk az igényeinknek megfelelő méretű ajtókat is. Számos felületi mintázatban és színben kaphatóak, például különböző fautánzatú ajtók, és fiók előlapok széles választéka érhető el.

Konyhabútor felújítási ötletek

Tipp

A felújítás kivitelezése előtt mindenképp érdemes szemre vételezni a régi kivetőpántokat, hogy azok minősége és állapota alkalmas lesz-e az új ajtókhoz. A szakemberek gyakran javasolják konyhafront cserénél a kivetőpántokat is, valamint a fiókok cseréje esetén a fiók vasalatokat is lecserélni.

Mi az, ami nem javítható esztétikusan?

Például a fóliás MDF ajtók esetében a forró konyhai eszközök (sütő és főzőlap) mellett lévő ajtóknál gyakran előfordul, hogy a fólia elválik a széleken, és zsugorodik. Ez sajnos nem javítható házilagosan, mivel az összezsugorodott fólia kemény, ráadásul az eltakarni kívánt felületnél is kisebb. Ezért az esztétikus látvány érdekében ajtó cserére lesz szükség.

Tipp

Ideiglenes megoldásként célszerű levágni valamilyen éles eszközzel a felhajlott részeket, így nem fog érintkezni a szomszédos elemekkel.

Konyhabútor felújítás ötletek és tippek

Amikor a konyha teljesen átalakul

Az élethelyzet megváltozása – például a gyerekek kirepülése miatt- a szülők nem csak új (vagy újszerű) konyhára vágynak, hanem a korábbi szűk és sötét helyiségben is látványos változást szeretnének elérni. Természetesen ezek a munkálatok nem csak időigényesek, hanem rengeteg pénzt is igényelnek.

Felső szekrénysor eltávolításával

Gyakran jó megoldás a mosogató feletti szekrénysor eltávolítása, amely a konyhát jóval zsúfoltabbá, és sötétebbé tette.

Falak eltávolításával

A falak eltávolításával világosabb szellősebb teret nyerhetünk, amely alkalmassá teszi a konyhát nagyobb családi összejövetelekre, és minőségi együttlétre egyaránt.