Miért érdemes ma villamosmérnök szakmát választani?

A villamosmérnök szakma talán az egyik legismertebb, és hosszú ideje a legértékesebb szakmák közé tartozik, így nem csoda, hogy a frissdiplomások keresettek a munkaerőpiacon, és semeddig sem tart számukra elhelyezkedni. A jól képzett szakemberekre a jövőben is nagy igény lesz, ezért jó választás a villamosmérnök BSc, vagy MSc program. Igaz, hogy a sikeres elvégzéséhez erős matematika, és fizika tudásra van szükség, és az angol nyelvtudás is nélkülözhetetlen.

Miért jó választás a villamosmérnök szakma?

Régóta közismert, hogy a frissen diplomázott mérnököket és informatikusokat kimagaslóan jó lehetőségek, és magas fizetések várják. Ez valóban igaz, de nem minden területen és nem egyenlő mértékben, ezért pályaválasztás előtt nem árt tisztában lenni a különböző lehetőségekkel.

Legjobban fizető szakmák a munkaerőpiacon

Például a vegyészmérnökök és az agrármérnökök sem keresnek rosszul, de villamosmérnökként és gépészmérnökként jóval többet lehet keresni. Az informatika területén belül a szoftverfejlesztőkre, programozókra, adatelemzőkre jelenleg is nagy az igény, és a jövőben még tovább növekszik – így a kínált fizetés is magasabb. Ma legkönnyebben villamosmérnökként és mechatronikai mérnökként lehet elhelyezkedni.

Mérnökként is fontos a nyelvtudás

A kellő minőségű szakmai angol nyelvtudás mérnökök számára is elengedhetetlen a műszaki-technológiai szektorban, de a hazánkban található német tulajdonú vállalatok miatt a német nyelv is fontos. Ugyanakkor óriási versenyelőnyt jelent például az automatizációval foglalkozó szakembereknél, vagy az informatikusoknál is, ha jól beszélik az angol nyelvet.

villamosmérnök szakma

Kinek jó választás a villamosmérnök szakma?

A villamosmérnök szakma legtradicionálisabb szakmák egyike, és nem csak napjainkban, a jövőben is nagy igény lesz a jól képzett szakemberekre. Maga a szakma igen szerteágazó, számos terület foglal magába (pl. elektronika, ipari automatizáció, villamos-energia-ellátás, energetika infokommunikáció, digitális rendszerek). Kedvcsinálónak összegyűjtöttünk pár jó képzést, amelyek a szakma mellett a nyelvtudást is biztosítják.

BSc Electrical Engineering

A BME 7 féléves BSc in Electrical Engineering programja az egyik legjobb befektetés a jövőbe, és érdemes azoknak választani, akiket érdekelnek a villamos rendszerek, az áramkörök világa, vagy az új berendezések, megoldások kidolgozása. Bár a közvélekedés a férfias szakmák közé sorolja, azoknak a lányoknak is ideális, akik jó műszaki érzékkel, logikus és analitikus gondolkodásmóddal rendelkeznek, és érdeklődnek a modern technika világa iránt.

MSc Electrical Engineering

A BME 4 féléves MSc Electrical Engineering programja ideális azok számára, akik a rendszerszemléletű elektrotechnikai ismereteket mélyebben szeretnék elsajátítani. Vonzódnak a legmodernebb technológiákhoz, a high-tech eszközök és rendszerek tervezése iránt. A program felkészít a kutatási és innovációs feladatok elvégzésére, koordinálására, vagy akár PhD tanulmányok folytatására. A program során egy fő, valamint egy mellékszakirányt kell a hallgatóknak választani, és teljesíteni, amelyekhez különböző tudományterületeket felölelő projekttantárgyak kapcsolódnak. Ezenkívül humán és gazdaságtudományi tantárgyakat (pl. mérnöki menedzsment) is hallgatnak. Fontos tudnivaló, hogy a másodlagos specializációt már a felvételi előtt meg kell jelölniük.

Pre-engineering Programme

Azoknak, akik vonzónak tartják a mérnöki pályát, de akár a nyelvtudásuk, vagy a természettudományos hiányosságaik tartanak vissza a jelentkezéstől, számukra jó lehetőség az úgynevezett Preparatory Programmes. Például a Műegyetem 2 féléves Pre-engineering programjának egyik nagy előnye, hogy az egyes szakokra (sikeres elvégzés után) felvételi nélkül lehet bekerülni, másrészt jó lehetőség, hogy felkészülten kezdjenek bele az alapképzésbe.

Karrierlehetőségek

Mivel a szakma igen szerteágazó, rengeteg féle területen és pozícióban van szükség villamosmérnökre (üzemeltető mérnök, tesztmérnök, fejlesztő mérnök), vagy infokommunikációs szakterületen keresettek a műsorszolgáltatási vállalatoknál, és távközlési vállalatoknál. Automatizálás szakirányú végzettséggel a gép- jármű- és elektrotechnikai iparágban hazai és nemzetközi karrierlehetőségek várják a frissdiplomásokat.