Minimalista stílus a konyhában

A konyha minimalista stílusú berendezése mindenképpen helyet kíván, hiszen egyszerűbb berendezés és könnyed vonalak jellemzik, így több tárolást kell kialakítani a falakon, vagy szükség van egy közeli kamrára.

Kiváló lehetőség az ilyen típusú konyhaszerkezet kialakítására a négyzet alakú helyiség, ahova egyértelműen az U-alakban elhelyezett bútor a legideálisabb. Egy minimum 2,5 x 2,5-es négyzetben már nagyon kellemesen tud dolgozni akár két ember is. Középen állva minden csupán egy lépésnyi távolságra van, így nagyon ideális helykihasználási sémát lehet kialakítani.

A fal teljes egészén körbefuttatott konyhabútor hatalmas munkafelületet biztosít. Ideális esetben az U bal oldali szárán a sütő, szembeni oldalán a mosogató és a jobb oldalán a hűtő helyezkedik el. Amennyiben a konyhában van ablak, mindenképpen oda helyezném a mosogatót, mert így természetes fénynél, esetleg kilátásnál lehet végezni ezt az eléggé unalmas munkát is. Természetesen ez csak akkor jó megoldás, ha nem borítja fel a munkafolyamat által diktált sorrendet.

A minimalista konyha egyszerű, letisztult vonalvezetése, sokszor vízszintes erőteljes vonalai tovább nyújtják, szélesítik a konyhát. Általában ez a konyhatípus nem kimondottan szimmetrikus és kevés osztással rendelkezik. Legtöbbször anyagként a fémet és az üveget alkalmazzák, de a fa is közkedvelt, mert oldja az anyagok ridegségét. Színeiben kontrasztos színek jellemzik, sokszor fekete-fehér, szürke-barna… Hagyományos felsőszekrények helyett inkább a kis magasságú elemek jellemezőek, melyek lehetnek felnyíló- vagy liftajtó rendszerűek.