Nyílászárók, avagy az energia költségek csökkentésének titka

A panellakások nyílászáróinak sokkal nagyobb a szerepük annál, mint hogy pusztán beengedik a fényt és a friss levegőt az otthonunkba. Megfelelően tervezett és kivitelezett, jó minőségű nyílászárók alkalmazásával hatalmas energia- és pénzmegtakarítás érhető el. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy hogyan járulnak hozzá az energiatakarékossághoz az új nyílászárók, és miként segíthetnek a fűtési és hűtési költségek csökkentésében panellakásokban.

Az energiahatékonyság kulcsa az épület megfelelő szigetelése. Általában – főleg, ha azok rossz minőségűek, vagy régiek – az  ablakok és ajtók az egyik legnagyobb hőveszteséget okozó részei egy lakásnak. A modern szigetelési technológiák hatalmas előnyt jelentenek ezen a területen. Az energiatakarékos ablakok és ajtók jobb szigetelő képességgel rendelkeznek, ami megakadályozza a hő áramlását a téli hidegben, valamint a nyári hőség bejutását. Ezek a jól szigetelő ablakok általában dupla vagy háromrétegű üvegezéssel rendelkeznek, amelyek jobban szigetelnek, mint a hagyományos, egyszerű üvegezésű ablakok. A köztes térbe beinjektált argon vagy kriptongáz segíti a hőátadás csökkentését. Ezáltal a lakás hőmérséklete stabilabb lesz, és csökkenthető a fűtési és hűtési rendszerek terhelése.

A nyílászárók tömítése is létfontosságú. A régi, repedezett vagy hiányzó tömítések jelentős hőveszteséget okozhatnak. Az új nyílászárók beépítésekor a szakértői kivitelezés elengedhetetlen. Csak így lehet biztosítani, hogy az ablakok és ajtók szorosan záródjanak, és ne engedjék be a nem kívánt kinti hőmérsékletet. Az energiahatékonyság további javítása érdekében érdemes elgondolkodni zsalugáterek vagy redőnyök telepítésén is. Ezek a kiegészítők is segíthetnek a hőszabályozásban azzal, hogy télen a meleget bent tartják, nyáron pedig kint tartják a forróságot.

Az új nyílászárók telepítése mindemellett hosszú távon befektetésnek számít, és növeli az ingatlan értékét. Bár az áruk magasabb lehet, mint a hagyományos ablakoknak, az energia- és pénzmegtakarítások kompenzálják ezt a többletköltséget. Az energiatakarékos nyílászárók élettartama ráadásul hosszabb, így időtálló, fenntartható és költséghatékony megoldást jelentenek. Az új, jól szigetelő ajtók és ablakok tehát nemcsak a környezetet védik, hanem a pénztárcánkat is. Panellakásokban pedig különösen fontosak, mivel itt a helyszűkéből adódóan az energiahatékonyság kulcsfontosságú. A komfortosabb és gazdaságosabb otthon fenntartásához tehát érdemes új nyílászárókat telepíttetni.

A Soler szakértői csapata teljes körű tervet készít kertes házak és panellakások teljes nyílászáró cseréjére, majd a kivitelezést is vállalja.