Digitális nomádság, coliving – új trendek, amelyek világszerte egyre több követőre találnak

Az újfajta életformák, mint a coliving, a cohousing világszerte egyre népszerűbb főként a fiatalok körében, és a digitális nomádság is sokak fantáziáját megmozgatja. Manapság egyre többeknek adatik meg a lehetőség, hogy távolról, online dolgozzanak. A szabad életforma iránti vonzódás sokakat inspirál arra, hogy a fiatal éveiben valami újat, formabontót próbáljanak ki, ötvözve a kellemeset a hasznossal.

A 21. században a világ felfedezése, az élmények és kulturális tapasztalatok gyűjtése sokak számára vonzó, azonban a munkájukból adódóan csak kevesen engedhetik meg maguknak. Akik viszont nem kötöttek egy konkrét helyhez/ országhoz, jóval szabadabban tudnak élni a különböző lehetőségekkel, amelyet bizonyít, hogy napjainkban az amerikai munkavállalók közül 5 millióan digitális nomádnak tartják magukat. A technikai technológia fejlődés a munka területén is változásokat hozott, habár hazánkban a távmunka még nem olyan elterjedt, de egyre többek számára biztosított, hogy laptoppal, okostelefonnal felszerelkezve végezzék bárhol a munkájukat. Vannak olyan szakmák, amelyek kifejezetten kedvezőek a szabadúszóként, vállalkozóként végzett tevékenységre, például a grafikus, a programozó, a webfejlesztő, és az online marketinges munkakörök.

Ahol gyors és megbízható internet kapcsolat érhető el, ott könnyen megteremthetők az átmeneti lakhatási, és munkavégzési feltételek. Az úti cél eldöntése nem egyszerű, de ma már a gyűjtő weboldalak hasznos segítséget nyújtanak. A világ városait különböző preferenciák alapján értékeli például a Nomad List, amelyben szép számban Közép-Európa gyöngyszemei is helyet kaptak. A felmérésük szerint az idei évben a Nomad List tagjai jórészt 4-6 hónapot töltöttek el egy helyen, de rendszeresen visszatérnek a baráti kapcsolatok ápolására. Tévhit, hogy a tengerparti munkavégzés a legnépszerűbb, egyrészt a kápráztató napfény, és a tengerparti homok miatt sem kedvező.

Ami meglepő lehet az az, hogy a modern nomádok a hagyományos nomád törzsekhez hasonló szezonális mintát követik. Az évszakok alapján mozognak, és a 23 Celsius fok körüli éghajlat a legnépszerűbb a körükben. A tagok fele a 25-34 éves korosztályba tartozik, de 20 százalékuk a18-24 éves. Jelentős számban (17 százalékuk) találhatók 35-44 éves tagok is világszerte.

Általában a megfizethető, melegebb éghajlatú városokat preferálják, a legfrissebb adatok szerint jelenleg Lisszabon, Austin, és Canggu a legnépszerűbb. A tartózkodás időtartamától, és egyéb pénzügyi feltételeik függvényében előnyben részesítik az Airbnbs lehetőségeket, a rövid távú apartman bérlést, de sokan élnek a coliving nyújtotta lehetőséggel. Az is jellemző, hogy a nomádok saját ingatlannal rendelkeznek, de amíg távol vannak, bérbe adják másoknak.

Mivel főként a turisztikai negyedektől távol akarnak élni, olyan városrészeket választanak, a helyiek, és a multikulturális közeg egészséges keveréke van jelen. Népszerűek azok a helyek, ahol co-working irodák, kávézók, edzőtermek, és különböző kényelmi szolgáltatások találhatók elérhető közelségben. A digitális nomádság olyannyira elterjedt világszerte, és olyan nagy létszáma van, hogy a kiszolgálásukra és támogatásukra egyre több vállalkozás jött létre. Jó példa erre a luxemburgi Vaubanfort.lu, amely már több mint 10 éves coliving tapasztalattal rendelkezik. Az ügyfeleik általában nemzetközi szakemberek, diákok és gyakornokok. Tevékenységük lényege, hogy meghatározott profilok alapján (azonos érdeklődés, képzettség és életvitel szerint) szervezik lakóközösségbe a jelentkezőket. (Forrás:Nomadlist.com)