Tapétajavítás

A tapéta elszíneződésekor vagy megrongálódásakor sokszor ésszerűbb megoldás, ha nem az egészet javítjuk, hanem csak azt a részt, ahol erre szükség van. A hiba oka nagyon sokféle lehet. Előfordulhat, hogy a használat során elszíneződik, vagy megkopik egy részen, de az is lehet, hogy valamilyen felrakási hiba jön ki, esetleg vizesedés miatt felválik.

A lényeg minden esetben, hogy ne csak a külsérelmi nyomokat kezeljük le egy új színezéssel vagy új tapéta felrakásával, hanem a kiváltó okot is, különben nem éri meg a munka, hiszen a kiváltó ok megmarad és a tapéta az idő múlásával ugyanúgy fog kinézni, mint a javítás előtt.

A javítás folyamata általában a következő elemekből épül fel. Először a javítani kívánt felületről re kell szedni, kaparni a régi tapétát, majd a kapott felületet a lehető legegyenletesebbre kell csiszolni egy erre a célra vásárolt dörzspapírral. Ezután következhet a felület glettelése, ami esetén szintén nagyon fontos az egyenletes kivitelezés, mert dimbes-dombos felület esetén a végeredmény is csúnya lesz. A felület előkészítése után jöhet a tapéta felvitele.

A tapéta hátoldalát, majd a falfelületet is alaposan át kell kenni ragasztóval. Öt-tíz perc elteltével jöhet a tapétasáv vagy tapétarész felragasztása, különösen figyeljünk az egyenletes ragasztásra, a légbuburékok kinyomására és az illesztések pontosságára.