Hagyj fel a mosogatógépekkel kapcsolatos tévhitekkel!

A mosogatógép a legtöbb modern háztartás elengedhetetlen kelléke, hiszen értékes időt és energiát spórolhat meg nekünk. A mai napig megy azonban a vita arról, hogy valóban megéri-e beruházni rá, vagy maradjunk inkább a jól bevált módszereknél.

A mosogatógép főbűnei: igaz vagy hamis?

Érdekes tény, hogy amíg a legtöbb háziasszonynak a mosogatógép a „jobb keze”, addig az emberek egy csoportja szerint ez mégsem olyan kifizetődő dolog. Az újonnan napvilágot látott masinák (pl. Miele mosogatógép), már olyan technikai újításokkal és környezetkímélő megoldásokkal vannak felvértezve, hogy – ezen szuperképességek birtokában – lassan, de biztosan bontják le a sztereotípiákat.

Bárhogy is nézzük, mindkét mosogatási módszernek megvannak a maga előnyei, azonban úgy gondoljunk, hogy nem árt tisztába tenni a mosogatógép ellen kikiáltott „főbűnöket”.

A három leggyakoribb tévhit a következő:

1.Tévhit: Nem könnyíti meg a dolgunkat

Gondoljunk csak bele, hogy mennyi munkával jár egy komplett családi lakoma nyomainak eltűntetése. Nem csak a mély- és lapostányérokat kell elmosogatni, de az evőeszközökkel, poharakkal, kompótos tányérokkal, sőt még a fazekakkal is meg kell birkózni. Ez sok esetben akár egy teljes órát is elvehet tőlünk, azonban egy mosogatógép jelenlétében, ez a probléma is megoldódhat.

Amíg a masina dolgozik helyettünk, mi nyugodtan dőlhetünk hátra és foglalkozhatunk egyéb teendőinkkel. Habár egy átlagos ciklus akár 2 óra is lehet, a Miele mosogatógép például már olyan programmal is rendelkezik, amellyel a mosogatási időt akár a felére csökkenthetjük.

2.Tévhit: Nem tisztít elég alaposan, tönkreteszi az edényeket

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy a kézi mosogatástól tisztábbak lesznek a tányérok, azonban ezt érdemes újra átgondolni. Egyrészt a mosogatógépben található, rendkívül erős vízsugarak pillanatok alatt távolítják el a szennyeződéseket, másrészt pedig olyan forróra tudják melegíteni a mosogatáshoz használt vizet, hogy az esetleges baktériumoktól sem kell majd tartanunk.

Ma már olyan funkciók, mosogatóprogramok léteznek, amelyekkel környezetkímélő módon számolhatunk le még a legpiszkosabb edényekkel is. A Miele mosogatógép PerfektGlassCare funkciójával például ragyogóan tiszta és sérülésmentes végeredményt érhetünk el. De akár olyan kímélőprogram is megtalálható a Miele mosogatógép modellekben, amely még a hőre érzékeny edényekre is odafigyel.

3.Tévhit: Nem környezetkímélő

Amíg a kézi suvickolással akár 30 liter vizet is elpazarolhatunk, addig egy átlagos mosogatógépnek nagyjából a fele is elég egy komplett szett elmosogatásához. A mai modern gépekkel tehát valóban vizet- és energiát spórolhatunk meg, hiszen a fajlagos vízfelhasználásuk lényegesen alacsonyabb.

Ami pedig az áramfogyasztást illeti, a legtöbb modell már kiváló energiaosztállyal rendelkezik, így extra takarékos üzemmódban mosogathatunk. A Miele mosogatógép kiváló példája ennek, hiszen a csúcskategóriás gépekkel, környezetkímélő módon vehetjük fel a harcot még az erős zsírfoltokkal is. Az EcoFeedback és SmartStart beépített programokkal pedig tovább növelhető az energiahatékonyság.