Így lehet jobb a weboldalad a versenytársaidénál

A konkurencia elemzés technikai lépései

A versenytársaid nem az ellenségeid, így bármilyen furcsán hangzik, de rengeteget tanulhatsz tőlük anélkül, hogy valaha is tudomást szereznének róla. A konkurencia elemzés is azért örvend ekkora népszerűségnek, mert akár egy kis információval is változtathatsz annyit, hogy megelőzd őket.

 

Nem a külsőség a lényeg!

Első ránézésre legtöbbször a megjelenésbeli különbségeket veszik figyelembe, aminek szinte semmi jelentősége nincs optimalizációs szempontból. A saját weboldalad fejlesztése és javítása céljából egy jól felépített konkurencia elemzés által átfogó képet kaphatsz az erősségekről és gyengeségekről. Komplex áttekintésben láthatod a lehetőségeket és kockázatokat, amelyek segítségével fejlesztheted oldalad és növelheted az organikus eléréseket.

Válaszd ki fő versenytársaid, majd ezt követően össze kell vetni az ő weboldalukat a sajátoddal minden szempontból.

  • Organikus elérések által generált látogatószám felmérése és kimutatás készítése, amelyre épülhetnek a SEO audit következő lépései.
  • Kulcsszóelemzés a legnépszerűbb keresőszavakra, hogy megtudd versenytársaid miben jók és a tiédet miben lehetne fejleszteni.
  • Tartalmi szempontú átvizsgálás:
  • milyen jellegű és mennyire erős tartalmak kerülnek ki, legyenek azok aloldalak, cikkek vagy termékleírások. Lényeges, hogy a minőség és karakterszám mellett elegendő felhasználói élményt kínáljanak, releváns és egyedi mondanivalóval.
  • Linkprofil elemzéssel közelebb kerülhetsz az áhított Google helyezéshez, mégpedig erős linkekből álló minőségi linképítés által. A konkurencia oldalaira mutató külső linkek jó tippet adhatnak, hogy a minőségen, a mennyiségen vagy a relevancián kell-e változtatni.
  • Maga a weboldal technikai beállításai is megkerülhetetlen tényezők konkurencia elemzés során, hiszen előfordulhatnak kisebb-nagyobb programozási hibák, amelyek észrevétlenek maradnak. Az oldalak szerkezeti felépítése mellett annak értékeit is figyelembe kell venni, mint például a
  • domain életkora vagy az indexelt oldalak száma.

versenytárselemzés

Összegzés és javaslatok a jövőre nézve

Az elkészült elemzésben közérthetően szerepelnek majd a konkrét teendők, hogy tudd, hogyan emelkedhet felül weboldalad a konkurenciáén. Az erősségek és gyengeségek listába szedése mellett megoldásokkal is el leszel halmozva, amik segíteni fognak a SEO helyreigazításában. Ezért is érdemes néha ránézni a versenytársak körmére, hogy mindig legalább egy lépéssel előttük járhass.

Ha szeretnéd, hogy egy olyan cég végezze el a konkurencia elemzés folyamatát, aki otthon van szakmában, akkor fordulj például a Honlapbirodalomhoz, akik segítenek, növelni sikereidet és javítani weboldalad helyezését. Útmutatást adnak, hogyan előzheted meg a versenytársaidat.