Pelenka fajtái és előnyei

A pelenka az egyik legnagyobb számban felhasznált termék, hiszen egy gyermek a szobatisztaságig átlagosan több ezer darab pelenkát használ fel. A tapasztalatok szerint a vevők árérzékenyek, fontos a márkahűség, de a környezetbarát termékek iránt is egyre nagyobb a kereslet.

Az eldobható pelenkák használata, és előnye

A pelenka népszerűségének oka a kényelem mind az édesanya, mind a gyermek számára, ugyanakkor a szülők tudják, hogy egy száraz pelenkában átaludt éjszaka, és a kipirosodás nélküli popsi felbecsülhetetlen kincs a gyermeknevelés gyönyörű, de fáradtságos időszakában. Az eldobható pelenka használata a mindennapokban számos előnnyel jár, a legfontosabbak talán a kiváló nedvszívóképesség, az egyszerű használat, és a mozgás szabadsága a gyermek számára.

A pelenkázás diadalútja

A pelenkázás hosszú időre nyúlik vissza az emberiség történelmében, azonban a kezdeti textilmegoldásoktól hosszú út vezetett el a mai modern technológiát alkalmazó kényelmes eldobható pelenkák korszakáig. Az első nem szőtt anyagból készült termékeket a legnagyobb amerikai cégek fejlesztették ki a 20. század közepén, majd az azt követő évtizedekben a gyártók között beindult a verseny, amely aztán egyre alacsonyabb árakat, és dizájnos termékeket eredményezett. Habár napjainkban széles tábora van – a környezetvédelmi, és takarékoskodási szempontok miatt – a hagyományos textil pelenkát használóknak is, az eldobható pelenkáknak igen széles választéka érhető el: nemcsak az édesanyák életét könnyíti meg, hanem a cseperedő kisgyerek számára is kényelmes, nyugodt alvást biztosít, és a mozgásban is kevésbé akadályozza.

eldobható pelenka

Az eldobható pelenkák fajtái

Az eldobható pelenkákat több szempont alapján is csoportosíthatjuk. Méret, funkció, a gyermek életkora alapján, vagy öko minősítés szerint is más-más termék kerül bele a vásárló kosarába. A kisgyermeket nevelők számára a pelenka rendszeres vásárlása jelenti a legnagyobb kiadást. Igen gyakran a kombinálják, és többféle termékcsoport is megtalálható otthon a babapolcon. A kutatások szerint a családok választását a márkahűség mellett az árak is nagyban befolyásolják. A társadalmi igények változásával a gyártók környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő környezetbarát öko termékeket dobtak a piacra.

Méret alapján

Az eldobható pelenkát a gyermek súlya alapján választjuk ki, ebben a gyártók nemzetközi méretrendszert alkalmaznak, amely megkönnyíti a megfelelő termék kiválasztását akár a különböző gyártók termékei között, vagy akár a terméktípusok szerint is.

  • 0-s méret: 0-0,25 kg (koraszülött)
  • 1-es méret: 2-2,5 kg (újszülött)
  • 2-es méret: 3-6 kg (mini)
  • 3-as méret: 4-9 kg (midi)
  • 4-es méret: 7-14 kg (maxi)
  • 5-ös méret: 9-25 kg (junior)
  • 6-os méret: 15-kg (junior +)

Funkció alapján

A kisgyermeknek a különböző életkorban akár tevékenység szerint (például úszás), akár a szobatisztaság eléréséhez más-más pelenkára is szüksége lehet.

  • Bugyi, vagy leszoktató pelenka: drágább a megszokott termékeknél, de jóval egyszerűbb a használata.
  • Úszópelenka: kiváló uszodába, nyaralásra, a folyadékot maximálisan magába tartja.

A tapasztalatok szerint nem egységes, hogy kinél mi válik be, édesanyák számos terméket próbálnak ki, mire a legmegfelelőbbre rátalálnak. Különösen, ha a kisbaba bőre hiperérzékeny, szükséges váltani az öko (Bio pelenkára).

Miért népszerű napjainkban is a textil pelenka?

A textilpelenka a korszerű és kényelmes eldobható pelenkák ellenére egy babakelengyéből sem hiányozhat, hiszen nem csak tisztába tevéshez, hanem a baba körül számos tevékenységnél kiválóan használható. A választék már ebben a termékcsoportban is nagy, hiszen különböző anyagból – pamutból, muszlin-pamut keverékből, flanelből-készült textilek is kaphatók, sőt még színes gyerekmintás mosható pelenkák közül is választhatnak az édesanyák.