Mit jelent a gyöngy viselése? Így hordják különféle kultúrákban

Pearl, die Perle, Perla, Parel vagy ahogy mi hívjuk: igazgyöngy. Évezredek óta az emberi kultúra része. Szépsége, ritkasága, tökéletessége okán méltán tisztelik világszerte. Bár ma elsősorban a tenyésztett változatával találkozhatunk, lényegét tekintve az is természetes gyöngy, így spirituális ereje az igazgyöngyéhez fogható. A világ mely részén halászhatnak még igazgyöngyök után? Melyik ország hogy viszonyul ehhez a vízi drágakőhöz? Az Ékszerakció.hu-val megkerestük a válaszokat!

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a GYÖNGY!

A gyöngy keletkezése mindig is mozgatta az emberek fantáziáját. Mivel sokáig nem sikerült tényszerű magyarázatot találni a rejtélyre, az aktuális-lokális hiedelmvilágban vélték megtalálni a válaszokat. Az igazgyöngyöt makulátlan tisztasága, gömb alakja következtében spirituális erőkkel ruházták fel az idők folyamán, amelyek hasonlóak, de kultúránként kicsit mégis eltérőek.

  • A görög mitológiában az igazgyöngy keletkezését Aphrodité, a szerelem, szépség istennőjének születéseként azonosították. A mítosz szerint Zeusz, az ókori görög főisten, villámcsapásával megtermékenyített a kagylót, melyben megfogant a gyöngy, aki Aphrodité maga. Az istennő születése után Ciprus partjain szállt földre, ahol az igazgyöngyöt azóta is Aphrodité köveként tisztelik.
  • Már az ókori Rómában alkalmazták a társadalom hierarchikus megkülönböztetésére. A gyöngy viselete csak a ranglétra bizonyos szintje fölött volt megengedett. Ez a hagyomány a középkorban is mereven tartotta magát. Az ókortól kezdve úgy hitték, gyógy- és misztikus ereje is van. A hölgyek sem csak a nyakukban hordták: párnájuk alá is rejtettek belőle az édes álmok reményében.
  • A hinduk szerint ez volt Krisna nászajándéka lánya, Pandaia részére k az esküvője alkalmából.. Azóta is hagyomány a hinduk körében egy kifúratlan gyöngy ajándékozása a menyasszony részére. Ha nem is ehhez a történethez kapcsolódóan, de ma már több, főleg ázsiai országban, szintén hagyomány házasságkötések alkalmával ezt ajándékozni az ifjú párnak az örök szerelem és egészség reményében. Ezzel szemben Európában úgy vélték, hogy a házassági gyűrűbe foglalt gyöngy könnyeket visz a házasságba.
  • Földrajzilag Kína India szomszédságában van. Az ottani gyöngy története mégis máshogy hangzik. Sokáig az emberek úgy vélték, hogy a gyöngyök a sárkányok agyának képződményei, ami okot adott arra, hogy a bölcsesség szimbólumaként tekintsenek rá.
  • Japánban, ahol a ma is alkalmazott gyöngytenyésztést kidolgozták, kezdetben úgy gondolták, hogy a kagylók a mennydörgés hatására termékenyülnek meg, melynek gyümölcse az igazgyöngy. A kifúratlan darabokkal termékenységi varázslásokat is végeztek.
  • Ázsiában, általánosságban, az igazgyöngy “gyógyszer” is volt: szem- és szívproblémák, lázas állapotok esetén alkalmazták. Spirituális erejét is nagyra tartották: tökéletes formája, tiszta, makulátlan színe miatt a belső békét, a test és lélek egyensúlyát, jólétet, hosszú életet, szerencsét biztosított viselője számára. Ezen gondolatok a gyönggyel együtt érkeztek a kereskedelmi útvonalakon Európába, ahol, ázsiai példára, szintén porrá zúzott gyöngyökkel igyekeztek a fenti gyógyhatásokat elérni. Ez akkoriban még drágább mulatságnak számított. A spirituális hatékonyság érdekében, szerencsére, nem törték össze a vízi drágaköveket.
  • Az igazgyöngy a rideg skandináv területeken is fellelhető. A ő mondavilágukban az igazgyöngyök a termékenység istennőjének, Freyjának a megszilárdult könnycseppjei
  • Nagyot ugorva az időben, a gyöngy viselésének következő mérföldköve a gyöngytenyésztés kifejlesztése 1913 körül. Ennek köszönhető, hogy Coco Chanel divatba hozhatta a kétsoros gyöngysort, mely azóta is a nőiesség szimbólumává vált.
  • Összességében elmondható, hogy a gyöngyök az egészséget, tisztaságot, nemességet, termékenységet szimbolizálják.

Éljünk a világ bármely részén, az igazgyöngy és legendái elérnek mindenhova. Igazgyöngy vagy tenyésztett? Viseljük bátran őket: mindkettő a természet ajándéka; csodálatos alkotása.